Fietsen en eikenprocessierupsen: 6x tips 

6x Tips

  1. Kleding: bescherm je door lichte arm- en beenstukken (zomeruitvoering, niet gevoerd), een zo groot mogelijke bril (1-lenssysteem) en Buff of koerspetje onder je fietshelm te dragen. 
  2. Pas je tocht aan. In de zomer is het juist lekker om beschutting te zoeken in de bossen, maar de kans op een encounter met rupsen is dan groot. Wil je de kans verkleinen? Fiets dan langs de kust, over een dijk of uitgestrekte polder. Een landelijk meldpunt voor eikenprocessierupsen is er nog niet, maar er zijn lokale initiatieven. Zo kun je via de Gelderlander al veel vervelende plekken in het Oosten ontdekken. Even Googlen dus. 
  3. Na het fietsen goed douchen en afspoelen met water en zeep. Ga niet schrobben, want dan verhevig je de reactie. De huid niet droog wrijven, maar deppen of föhnen.
  4. De huid na het douchen zachtjes insmeren met aftersunmilk. Ook zalfjes met Aloë Vera en het anti-allergimedicijn Cetrizine (verkrijgbaar bij de drogist) kunnen de jeuk verminderen. 
  5. Was je kleding die in aanraking is geweest met de haren. Het advies is 60 graden maar dan gaat je wieleroutfit eraan. Je kunt na afloop je kleding van achtergebleven haren ontdoen met plakband of een kledingroller.  
  6. Helpt dat allemaal niet voldoende, vraag dan aan de huisarts om een anti-allergiepil die je dagelijks (in het rupsenseizoen van mei t/m juli) moet innemen.

Grootmoeders’ tip

Je kent ze wel, tips van je grootmoeder of oudtante. Gekke ingrediënten of zalfjes die je klachten als sneeuw voor de zon doen verdwijnen. In de praktijk valt dat tegen. Maar soms werken ze. Heb je alles geprobeerd om van de jeuk af te komen en ben je ten einde raad? Probeer dan onderstaande tip van Gerard.

Schil een rauwe aardappel, rasp deze, druk het vocht uit op een bordje, dep de vloeistof met de vingers op de plekken die jeuken. Na een uur is nagenoeg alle jeuk verdwenen! Meerdere keren toegepast!

Centraal informatiepunt

Het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft een landelijk informatiepunt over de processierups gestart waar je onder meer antwoorden kunt vinden op veelgestelde vragen: Processierups.nl